lørdag den 7. september 2013

Opskrift: Hæklet vest

Denne vest er lidt anderledes, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Den er simpel nok at hækle, når man bare har opdaget fidusen. 


Jeg har brugt garn fra Søstrene Grene (forbruget var ca. 2 nøgler sammenlagt) og en nål størrelse 4,5. Størrelsen hedder 0-6 måneder, men den passer bedre til en 6 måneder end en 0 måneder. Karla brugte den til hun var 10 måneder, hvor jeg syntes den begyndte at være lige lille nok. 

Opskriften er fra http://freevintagecrochet.com, men her kommer den i en dansk og forhåbentligt mere forenklet version. 





1. Række: Start ved halsen. Lav 72 kædemasker. Lav 1 stangmaske (stgm) i den 3. maske fra nålen. *Lav 3 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 4 masker* Gentag det, der står mellem * til du kommer til enden, hvor du skal slutte med 3 stgm i næste maske og 2 masker med 1 stgm i hver. Lav 3 kædemasker og vend. 
Note: Når du herefter arbejder med stangmasker skal du arbejde i bagerste loop i hveranden række (dem der starter med #) 
2: Række (#): Spring 2 masker over og lav en stangmaske i næste maske, 5 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 2. *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 2 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 2 masker* Gentag mønteret 12 gange, lav 3 kædemasker og vend. 
Note: Her er det vigtigt, at mønsteret passer med at du nu har 14 buer, da vesten ellers vil blive skæv foran. 

3. Række: Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 2 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 3 masker *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 3 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 3 masker* 12 gange, lav 3 kædesting og vend. 

4. Række (#): Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 2 masker, 5 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 3. *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 3 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 3 masker* Gentag mønteret 12 gange, lav 3 kædemasker og vend. 

5. Række: Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 3 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 4 masker *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 4 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 4 masker* 12 gange, lav 3 kædesting og vend. 

Note: Hvis du lægger mærke til de tal, der er markeret med fed, vil du kunne se et mønster, som hele vesten følger. 
I de rækker, du hækler i begge sting, vil mønsteret blive forøget med en maske på hver side af de 3 stgm i en maske (Så det kommer til at hedde 5-3-5, 6-3-6, 7-3-7 etc) og i de rækker du hækler i bagerste loop, vil mønteret ligeledes blive forøget med 1 på hver side af de 5 stgm i en maske (3-5-3, 4-5-4, 5-5-5). Når du har hæklet en række, der hedder 6-5-6, skal du indtage under armene (se 11.række). 

6. Række (#): Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 3 masker, 5 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 4. *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 4 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 4 masker* Gentag mønteret 12 gange, lav 3 kædemasker og vend. 

7. Række: Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 4 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 5 masker *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 5 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 5 masker* 12 gange, lav 3 kædesting og vend. 

8. Række (#): Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 4 masker, 5 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 5. *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 5 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 5 masker* Gentag mønteret 12 gange, lav 3 kædemasker og vend. 

9. Række: Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 5 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 6 masker *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 6 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 6 masker* 12 gange, lav 3 kædesting og vend. 

10. Række (#): Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 5 masker, 5 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 6. *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 6 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste masker* Gentag mønteret 12 gange, lav 3 kædemasker og vend. 

11. Række - deling: Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 6 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 7 masker. ** Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 7 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 7 masker** De næste 3 mønstre (bølger eller takker) skal du springe over. De danner de lille ærme. (Se billedet) På det 4. mønster skal du begynde at hækle det mellem ** 4 gange, så det danner ryggen. Så skal du igen springe 3 mønstre over og gentag det, der står mellem ** 2 gange. 

Når du skal springe 2 masker over i ærmeåbningen, skal du selvfølgelig gøre det, så det giver mening og passer ind i mønsteret. (Se billede nr. 2)



12. Række (#): Spring 2 masker over og lav en stgm i næste 6 masker, 5 stgm i næste maske og 1 stgm i de næste 7. *Spring 2 masker over, 1 stgm i næste 7 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste masker* Gentag mønteret 12 gange, lav 3 kædemasker og vend. 

13. Række: Arbejd på samme måde. Hvert mønster har 1 stgm i næste 8 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 8 masker. Lav 3 kædemasker og vend


14. Række (#): Arbejd på samme måde. Hvert mønster har 1 stgm i næste 8 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste masker. Lav 3 kædemasker og vend. 

15. Række: Arbejd på samme måde. Hvert mønster har 1 stgm i næste 9 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 9 masker. Lav 3 kædemasker og vend

16. Række (#): Arbejd på samme måde. Hvert mønster har 1 stgm i næste 9 masker, 5 stgm i næste maske, 1 stgm i næste masker. Lav 3 kædemasker og vend. 

17. Række: Arbejd på samme måde. Hvert mønster har 1 stgm i næste 10 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 10 masker. Lav 3 kædemasker og vend.

Note: De næste 3 rækker, skal der ikke udtages, altså skal antallet af masker i mønsteret ikke ændres, og den midterste maske skal have 3 i alle rækkerne.

18. Række (#): Laves som række 17, men i bagerste loop.  Hvert mønster har 1 stgm i næste 10 masker, 3 stgm i næste maske, 1 stgm i næste 10 masker. Lav 3 kædemasker og vend

19. Række: Som række 17

20. Række (#): Som række 18. Hæft ende. 


Hvordan du vælger at lukke vesten er op til dig. Du kan bruge de små hægter, som jeg har valg (du kan evt. sy dem i, så de er lidt mere diskrete), eller du kan bruge bånd og binde den. 


Hvis du har nogle spørgsmål er du meget velkommen til at lægge en kommentar. Det kan jo være, at der er noget af opskriften, der skal forklares tydeligere. 



Vesten kan anbefales til en tur på besøgsgård: 




9 kommentarer:

  1. Hej, jeg var bare NØDT til at hækle sådan én. Så jeg gik i gang med det samme, og er nu nået til række 2, og der er noget, der ikke helt stemmer. Lige meget hvad jeg gør, så får jeg det til 13 repetitioner - altså 14 buer/vifter i alt. Er det mig der er helt galt på den?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er helt rigtig at du skal ende med 14 buer.
      Det, der kan drille i optællingen er, at den første bue du laver, er lavet lidt anderledes, fordi du bruger luftmaskerne fra den sidste række. Så man laver en den første bue lidt anderledes, og så laver man buen på den rigtige måde, og det er den man gentager. Altså laver man 2 buer, og gentager den 2. Bue rækken ud.

      Slet
    2. Det er helt rigtig at du skal ende med 14 buer.
      Det, der kan drille i optællingen er, at den første bue du laver, er lavet lidt anderledes, fordi du bruger luftmaskerne fra den sidste række. Så man laver en den første bue lidt anderledes, og så laver man buen på den rigtige måde, og det er den man gentager. Altså laver man 2 buer, og gentager den 2. Bue rækken ud.

      Slet
  2. Jeg er i fuld gang med denne vest til min pige - tusind tak for opskrift! :D

    Jeg har linket til den på min blog, hvis du vil se med http://ksqvistgaard.wix.com/minblog

    Mvh. Kristine

    SvarSlet
  3. åhh hvor er den dog sød.
    Tusind tak for oversættelsen af opskriften, og inspirationen.

    SvarSlet
  4. Super flot trøje. Men jeg er desværre tabt allerede i anden række hvor du skriver der skal være 14 buer i, jeg får nemlig 20 buer...

    SvarSlet
  5. Super fin :-) Jeg er ny inden for at hækle, så et forsigtigt spørgsmål: vil det være muligt at ændre på opskriften, så et barn på 3 år ville kunne passe den? (Stor af sin alder, så svarende til str 104/110)

    SvarSlet
  6. Jeg vil rigtig gerne hækle den i str 4-5år er det muligt at du kan hjælpe med det mvh connie

    SvarSlet
  7. Kan du hjælpe mig hvis jeg vil lave denne flotte vest til en pige på 13 mdr hvordan ville opskriften så se ud ? Jeg er ikke super god til at hækle men håber jeg kan hitte ud af det

    SvarSlet