søndag den 30. juni 2013

Tæppe i Zpaghetti-garn: At hækle en cirkel.

At hækle rundt er ikke synderligt svært, når bare man har knækket koden.

Man starter med at lave en "magic ring". Denne guide forklarer det super godt.

I denne "magic ring" laver man 3 masker - fastmasker eller stangmasker, det bestemmer man selv.
I den næste omgang udtager man i hver maske. Dette betyder, at i hvert maskehul fra den forrige omgangsmasker, laver man 2 masker i stedet for 1. Når omgangen er færdig har man 12 masker, altså 6 masker flere end den forrige omgang.
3. omgang skal man kun udtage i hver anden maske, hvilket betyder, at man får en omgang med 18 masker, altså en øgning på 6.
i 4. omgang skal man udtage i hver tredje maske, i 5. omgang udtager man i hver fjerde maske osv.

Anderledes stillet op:
1. omgang: 6 masker
2. omgang 12 masker, udtagning i hver maske
3. omgang: 18 masker, udtagning i hver 2. maske
4. omgang: 24 masker, udtagning i hver 3. maske
5. omgang: 30 masker, udtagning i hver 4. maske

Dette billede kan også forklare det:
(Billedet er her fra)


Systemet er dog kun en tommelfingerregel! 
Når man hækler med zpaghettigarn, der godt kan variere i tykkelse, er det næsten umuligt at undgå, at tæppet enten vil bue op som en skål eller at kanten vil bølge. Det skyldes ikke, at man har gjort noget forkert, men blot at garnet har fået en anden tykkelse. 

Hvis tæppet begynder modsætte sig at ligge fladt, skal man justere i antallet af masker. Buer det op som en skål, er det fordi der er for få masker, og bølger det i kanten, har man for mange masker. 
Derfor er det vigtigt at holde øje med sit projekt løbende. Læg det gerne fladt for hver omgang, og se hvordan det opfører sig. 

Hvis det begynder at bølge, skal man springe en omgang over, sådan at hvis man er nået til den omgang, hvor man skal lave en udtagning for hver 6. maske, skal man lave en for hver 7. i stedet. Det vil ikke gå op med maskeantallet i den og de efterfølgende rækker, man man vil få et fladt tæppe. 
Nogle gange kan det være nødvendigt at trevle op helt til man er ved den omgang der ikke bølger, men hvis tæppet kun bølger en smule, kan man godt "stramme det op" i næste omgang. Hvis det stadig bølger, trevler man op, og laver endnu flere masker, indtil det passer. 

Begynder tæppet at bue op som en frugtskål, har man ikke nok masker, og man skal derfor have 1 mindre maske imellem udtagningerne. Man kan således godt komme ud for at skulle hækle 2 omgange med samme maskeantal. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar